Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
NEWSY :
Reklama
Reklama

Prowadzisz firmę cateringową? Wybierz dobrego producenta opakowań na żywność

Przed decyzją o wyborze pojemników cateringowych warto zrobić listę elementów, które dadzą pewność co do bezpieczeństwa produktu, a także tego, czy spełni on potrzeby naszej firmy. Liczy się tu materiał pojemnika, jego kształt, forma zamknięcia, a także jeszcze kilka elementów, zapewniających świeżość przechowywanych w opakowaniu produktów.
Na zdjęciu pojemniki cateringowe
Podziel się
Oceń

Pojemniki cateringowe mają zapewnić łatwy transport żywności, a także takie jej przechowywanie, które sprawi, że będzie ona długo smaczna i świeża. Rodzaj pojemnika może wpłynąć na to, czy firma zostanie wybrana z wielu dostępnych na rynku. Warto więc rozważyć wszystkie dostępne opcje.

Pojemnik a rodzaj żywności

Pierwszy i najważniejszy parametr dotyczy tego, co przede wszystkim będzie przechowywane/transportowane. Jeśli będą to sałatki, wystarczy pojemnik plastikowy. Kanapki można zapakować w kartonowe pudełko. Ale już zupa czy danie obiadowe potrzebują opakowania, które będzie zaprojektowane z myślą o och transportowaniu. W obydwu przypadkach wskazane są pojemniki cateringowe, które utrzymają temperaturę potrawy. W przypadku zup mogą to być szklane słoiki, ale dobrze sprawdzą się też pojemniki plastikowe, byleby miały specjalne pokrywki zapobiegające wylaniu się zawartości. Pojemniki na wieloskładnikowe lunche również powinny być termiczne, a dodatkowo ważne jest, by miały odpowiednią liczbę przegródek, które pozwolą oddzielić od siebie kilka składników obiadu.

Materiał pojemnika

W obliczu wymagań prawnych dotyczących ochrony środowiska z pewnością rozsądne jest postawić na takie pojemniki cateringowe, które są wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Najczęściej wykorzystywany jest polipropylen – polimer, który daje opakowania odporne na działanie wody, bezwonny, trwały i odporny zarówno na wysokie temperatury (także te w kuchence mikrofalowej), jak i na mrożenie. 

Odpowiednia pokrywka

Waga pojedynczego opakowania może nie być istotna, ale kiedy bierzemy je hurtowo, ma ona już znaczenie. Poza pojemnikiem wpływa na nią także rodzaj pokrywki. Niewątpliwie jednym z najbardziej popularnych metod zamknięcia jest hermetyczne przy użyciu folii. Tu warto podkreślić, że folia folii nierówna, a najbardziej ekologiczne i ekonomiczne są te monomateriałowe i na tyle cienkie, że nie dają dodatkowego ciężaru, jednocześnie zapewniając bezpieczne przechowywanie/transportowanie. Tego typu folie zamykają próżniowo pojemniki produkowane przez firmę Bittner. W ofercie znajdują się tu opakowania różnych kształtów, dostępne w opcji z biodegradowalnych materiałów. Firma dba o wygodę klientów, bezpieczeństwo żywności, a także o środowisko, o czym świadczy między innymi to, że w wykorzystuje w 100% odpad poprodukcyjny. Możemy  tu też wybrać sztućce wielokrotnego użytku i takiego typu naczynia, w różnych rozmiarach i kształtach.


Napisz komentarz
Komentarze
W KINACH OD 12 KWIETNIA
Reklama
Reklama
Dołącz do nas!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama