kiełbaska

Symbol lata – kiełbaska z grilla

Badania wskazują, że przeważająca większość Polaków chociaż raz w roku przyrządza coś na grillu. Zazwyczaj jest to absolutny klasyk, czyli kiełbasa. To szybki i łatwy sposób na przygotowanie jedzenia, idealnie wpisujący się zwłaszcza w charakter imprez w ogrodzie czy na działce. W dodatku trudno znaleźć osobę, która na grillowane mięsko się nie skusi. A i dla wegetarian przecież można przygotować szeroką paletę dań.

Na czym grillować?

Jedną z podstaw grillowania jest wybór odpowiedniego opału. Najrzadziej spotykane opcje to tradycyjne drewno, wymagające cierpliwości i uwagi, oraz gaz, cechujący się z kolei niemal idealną kontrolą temperatury. Najczęściej zaś sięgamy po brykiet i po węgiel drzewny. Ten pierwszy pali się powoli i jest bardziej ekonomiczny w użyciu – po odcięciu dopływu powietrza nie spala się do końca, można użyć go następnym razem. Jednak uważany jest za mniej zdrowy niż klasyczny węgiel drzewny – do jego produkcji używa się klejów i żywic, pomagających  uzyskać ten  ładny, regularny kształt.

Miłośnicy zdrowego jedzenia zwracają też uwagę, by do rozpalania węgla używać po prostu małych szczapek drewnianych, a nie rozpałek, bazujących również na chemii.

Co najchętniej wrzucamy na grill?

Najczęściej sięgamy tu – zaskoczenia nie będzie – po kiełbasę. To najprostszy sposób na szybkie przyrządzenie posiłku. Jest już uformowana, poddana obróbce, więc jedyne co zostaje, to jej przyjemne wypieczenie. Jaką kiełbasę wybrać? Zwyczajną, po prostu. Byle była dobrej jakości i miała w sobie dużo mięsnego smaku (polecamy zakupy w https://www.wedliny.pl/). I to wszystko. Kiełbasy typu wiejskiego, czyli mocno wędzone, również są smaczne, ale przy braku wprawy lub uwagi można je łatwo przesuszyć.

Dużą popularnością cieszy się także mięso w rozmaitych formach. Najczęściej  są to udka, skrzydełka czy pierś  z kurczaka, lub równie klasyczna karkówka. Na pewno  większą rolę niż dekadę czy dwie temu grają grillowane warzywa i owoce, choć te ostatnie nadal raczej w roli ciekawostki. Widać jednak chęć do eksperymentów, wypróbowywania nowych potraw, urozmaicania menu dodatkami. Cieszy to, bo w kuchni chodzi przecież nie tylko o najedzenie się, ale też cieszenie smakiem.

Nadal oczywiście podstawą pozostają wyroby wędliniarskie, jak właśnie kiełbasy czerwone i biała, boczek, kaszanka. Widać to po popularności, jaką cieszy się zestaw wędlin na grilla https://www.wedliny.pl/produkt/zestaw-grillowy-duzy.

Warto jednak, dla smaku i zdrowia, dorzucić na ruszt paprykę, bakłażana czy różyczki kalafiora. Niezależnie jednak co finalnie wyląduje na talerzu, najważniejsze by grillowanie przebiegało w miłej atmosferze, wśród przyjaciół, rodziny, jak przystało na prawdziwą biesiadę.