Kurs ajurwedy
Wyjątkowy kurs ajurwedy może stać się podróżą w głąb siebie, która stanowi pierwszy krok do zmiany swojego życia na lepsze. E-kurs nie wymaga nawet wychodzenia z domu i jest skierowany dla osób w każdym wieku, bez względu na płeć. To skuteczna, prosta i dostępna metoda dla każdego z nas, która robi ogromne wrażenie na człowieku. W podstawowym kursie znajdziemy 15 lekcji, a do każdej z nich można pobrać materiały. Jaką wiedzę zapewnia podstawowy kurs z ajurwedy? Z pewnością dowiemy się, co jest ajurweda, jak powstała, czym są żywioły i jak je rozpoznawać, czym są dosze i jak je rozpoznać w ciele, co to są kanały, jak rozumieć tkanki, czym są AMA (toksyny) itp. Poszerzenie swojej wiedzy w tego zakresu pozwoli inaczej spojrzeć na życie i po prostu lepiej zrozumieć siebie.
Test ajurweda
Nie bez znaczenia jest też test ajurweda, który wskaże nam, jaką doszą jesteśmy. Zazwyczaj człowiek jest wszystkimi doszami, ale jedna może tutaj przeważać. Ciało ludzkie składa się z trzech dosz, występujących w różnych proporcjach. Zależą one od tego, w jakim stanie emocjonalnym i fizycznym byli rodzice w trakcie poczęcia dziecka. Przy wykonywaniu testu postarajmy się, aby wiedza wypływała prosto z serca. Koniecznie odpowiadajmy szczerze, przy czym test na dosze wykonywać można nawet kilka razy. W ajurwedzie najważniejsza jest bowiem diagnoza, która pozwala pójść dalej, dlatego gdy nie zgadzamy się z wynikiem, zróbmy test ponownie.
Przepisy ajurwedyjskie
W codziennym życiu warto zastosować unikalne przepisy ajurwedyjskie, które są niezwykle smaczne i zdrowe. Jednym z najważniejszych elementów dnia jest śniadanie ajurwedyjskie, które powinno być zbilansowane i pożywne. Warto jeść powoli i z uważnością, ciesząc się tym, co aktualnie przeżywamy. Jak zatem spożywać posiłek ajurwedyjski? Zasady ajurwedy mówią o tym, że posiłek należy spożywać:
- Z wdzięcznością
- Na siedząco i ze spokojem
- Bez popijania wodą
- Przeżuwając każdy kęs
- O odpowiedniej porze
- Używając nieostrych sztućców
- Z dostosowaniem do doszy i pory roku
- Gdy czujemy głód
- Przygotowując danie z oddaniem i miłością
W efekcie jedzenie posiłków staje się czystą przyjemnością i stanowi ważny rytuał, który pozwala chociaż na chwilę zatrzymać się w pędzie codziennego życia. Niestety ciągła gonitwa sprawia, że zapominamy o drobnych przyjemnościach, przez co wciąż jesteśmy zmęczeni i sfrustrowani. Postawmy zatem na wyjątkowe ajurwedyjskie przepisy, które na nowo pozwolą nam pokochać jedzenie i dostarczą mnóstwa nowych wrażeń każdego dnia.