Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
NEWSY :
Reklama
Reklama
Reklama

Na jakim sprzęcie można zrobić spirytus?

Do zrobienia dobrego spirytusu musimy mieć destylator. Najczęściej polecana jest aparatura miedziana, i właśnie takiej używają renomowane destylarnie, ważny jest jednak też rodzaj sprzętu, ponieważ nie na każdym destylatorze uda się zrobić spirytus o maksymalnej mocy i idealnej czystości. O jakim sprzęcie mowa?
  • 08.04.2025 07:58
Na jakim sprzęcie można zrobić spirytus?

Destylacja a rektyfikacja

Destylacją nazywa się proces oddzielania jednej substancji od drugiej – dzieje się tak, ponieważ każda z nich ma inną temperaturę wrzenia. Alkohol etylowy oddziela się podczas destylacji od wody oraz reszty składników destylowanego roztworu, i jeśli ten proces zachodzi tylko raz, to w destylacie stężenie alkoholu jest stosunkowo niskie, za to zostaje sporo związków smakowych i aromatycznych. Tak właśnie działa destylator typu pot-still – wyprodukowane na nim trunki nie są bardzo mocne, ale posiadają określone walory smakowe. Pot-stille są idealne do produkcji m.in. whisky, koniaków, calvadosu, ginu.

Jak w takim razie uzyskać czysty spirytus? W tym celu przeprowadza się rektyfikację, czyli wiestopniową (wielokrotną) destylację. Po każdym kolejnym cyklu parowania i skraplania wzrasta moc destylatu i poprawia się jego czystość. Dobra aparatura do bimbru jest w stanie wyprodukować spirytus o mocy nawet 96 proc., wolny od wszelkich zbędnych zapachów i smaków. Więcej o takim sprzęcie: https://dobrydestylator.pl/. 

Jakie parametry powinna mieć kolumna rektyfikacyjna?

Przy produkcji spirytusu ważna jest nie tylko średnica rury destylatora, ale przede wszystkim jej wysokość. Alkohole smakowe da się zrobić na sprzęcie, który ma zaledwie 30-50 cm wysokości, jednak przy spirytusie jest to stanowczo za mało. Kolumna musi mieć co najmniej 100-120 cm, a im będzie wyższa, tym lepsze parametry produkcji. Do niskich pomieszczeń można zamówić kolumny Aabratek, których głowica jest pochylona. Na Aabratku destyluje się tak samo jak na klasycznych pionowych kolumnach, a zmieniona konstrukcja nie ma wpływu na jakość spirytusu, udaje się natomiast obniżyć wysokość sprzętu o 30-35 cm.

Pot-stille z dodatkową chłodnicą (refluxem) również mogą posłużyć do robienia spirytusu, choć nie będzie on aż tak czysty i mocny jak z kolumny rektyfikacyjnej. Na pot-stillu udaje się dojść do mocy ok. 90 proc., a w gotowym bimbrze może zostać niewielki posmak surowca, niemniej do sporadycznych zastosowań pot-still w zupełności powinien wystarczyć. Do większej produkcji warto jednak zainwestować w kolumnę rektyfikacyjną – jeśli dodatkowo będzie miała podwójny system odbioru (tj. dwa osobne zaworki odbioru),  to możemy na niej zrobić od czasu do czasu także doskonały alkohol smakowy.

Artykuł sponsorowany


WKRÓTCE W KINACH
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Dołącz do nas!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama